Woonhuisventilatie

Woonhuisventilatoren
 
Woonhuisventilatie

Boxventilator, veelal gemonteerd op zolder. Voor afzuiging van keuken toilet en badkamer.

Schone lucht in uw woning

In de meeste woningen is een boxventilator gemonteerd. Globaal bestaat dit systeem uit een unit op zolder waarop de keuken, toilet en badkamer zijn aangesloten.
De verontreinigde lucht uit de woning (stof, vocht en vuil) wordt door de unit opgezogen en naar buiten afgevoerd. Veelal is de unit in de keuken in standen te regelen met een 3-standenschakelaar. Er zijn vele merken ventilatoren zoals bijv. Stork, Itho en Orcon. Tegenwoordig zijn er 2 soorten ventilatoren, de oorspronkelijke wisselstroom uitvoering (230 Volt) en tegenwoordig ook een energiezuinige gelijkstroom uitvoering. Deze laatste kunnen optioneel worden voorzien van een draadloze afstandsbediening.

Hebt u geen ruimte binnenshuis kan de unit ook als buitenopstelling worden geleverd. Deze pijp-dakventilator kan zowel op een plat dak als een hellend dak worden geleverd.
De laatste ontwikkeling is dat de unit kan worden aangesloten op een CO2 schakelaar. Deze meet de luchtkwaliteit en schakelt de unit automatisch op een hoger niveau als de luchtkwaliteit slechter wordt. Neemt het CO2 gehalte in de lucht weer af dan gaat de unit weer lager draaien.

Onderhoud:

Het reinigen van de motor-waaier, de unit inwendig reinigen en de kanaalaansluitingen. Dit door borstelen en zuigen. Globaal dient dit 1 x per 2/3 jaar te geschieden. Het is belangrijk dat dit vakkundig gebeurt. Eventueel uit te breiden met het uitnemen van de ventielen en deze ook reinigen en na afstellen weer monteren. De unit draait 24 uur 365 dagen. Al na ong. 3 jaar neemt de capaciteit van het systeem behoorlijk af. Het stof in de lucht zet zich af of op o.a. de motor en de kanalen. Het reinigen van de kanalen door borstelen en zuigen dient ong. 1 x per 10 jaar te geschieden.

woonhuisventilatie_1woonhuisventilatie_2woonhuisventilatie_3woonhuisventilatie_4